•  

Hulp nodig? - Doe de keuzehulp
Nieuwe demo dagen bekend voor 2024! - Meer info
Showroom 7 dagen per week geopend - Bekijk openingstijden

Houtskool voor de BBQ

Houtskool vormt de brandstof van elke houtskool barbecue. Houtskool is in feite verkoold hout. Door de verkoling vat het houtskool snel vlam, waardoor je barbecue snel op temperatuur is. Daarom is houtskool vooral geschikt voor de snelle barbecue. Denk aan gerechten die relatief kort op de grill liggen, zoals hamburgers, speklapjes en saté. Wil jij goedkoop houtskool kopen? Bekijk hieronder het aanbod:

⏎ Terug

 

 

1 - 19 van 19 producten
Vergelijk (0)

Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?

De termen houtskool en briketten worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn niet hetzelfde. Wij zetten de verschillen voor jou op een rij:

  • Houtskool brandt snel, kort en hard. Hierdoor kan houtskool een zeer hoge temperatuur bereiken;
  • Briketten branden langzamer en halen een minder hoge temperatuur dan houtskool, maar gaan over het algemeen wel langer mee en blijft op een constante temperatuur. Hierdoor zijn briketten geschikter voor langere bbq-sessies;
  • Houtskool zorgt voor minder asvorming.

Welke barbecues zijn geschikt voor de brandstof houtskool?

Houtskool kan niet in elke barbecue gebruikt worden en ook de soort houtskool verschilt per soort barbecue. Over het algemeen kun je houtskool wel in elke Kamado barbecue en in elke houtskool barbecue gebruiken.

Welke soort houtskool zijn er?

Er zijn 2 soorten houtskool:

  1. Houtskool van zacht of licht hout: Deze houtskool gaat snel aan, maar brandt minder lang. Het is de ideale houtskool voor startende barbecueërs, omdat ze geschikt zijn voor elke type houtskoolbarbecue en ze geven een neutrale rookgeur aan de gerechten. Voorbeelden van zacht of licht hout zijn de Zuid-Afrikaanse Black Wattle en de Europese eiken & beukenhout.
  2. Houtskool van hardhout: Deze houtskool gaat minder snel aan en is moeilijker op temperatuur te houden, maar brandt wel veel langer. Daarom is deze houtskool ideaal voor langere barbecuegerechten, zoals bij slowcooking. Voorbeelden van hardhout zijn de Argentijnse Quebrancho steeneik en de Cubaanse Marabu.

Hoeveel houtskool heb je nodig tijdens een barbecue-avond?

De hoeveelheid houtskool verschilt per barbecue en per bereidingstechniek. Zo heb je bij een kleine barbecue minder houtskool nodig dan bij een grote barbecue. Daarnaast heb je bij direct grillen minder houtskool nodig dan bij indirect grillen. Er valt dus geen specifieke hoeveelheid houtskool te zeggen. Het is een kwestie van experimenteren. Wordt de barbecue niet warm genoeg, dan voeg je wat houtskool toe. Wordt hij te warm, dan haal je wat houtskool weg.  

Hoe werkt het aansteken van houtskool?

Het aansteken van een houtskool barbecue is zeer eenvoudig. Vul de houtskoolstarter met houtskool, maak een kuil en leg hier een aanmaakblokje in. Zorg ervoor dat dit aanmaakblokje ook in aanraking komt met de onderste laag houtskool, zodat alles kan ontbranden. Steek vervolgens het aanmaakblokje aan en wacht 15-20 minuten. Na 15-20 minuten is de barbecue op temperatuur en is hij klaar voor gebruik.

Wat kost een zak houtskool?

Bij bbqkopen.nl bieden wij verschillende soorten en formaten houtskool aan. Dit gaat van kleine zakken van 3 kg tot zakken van 10 kg. De kleinste zak houtskool is verkrijgbaar vanaf €6,99, terwijl de grootste zak houtskool verkrijgbaar is voor €23,95.

Bbqkopen.nl showroom

Bij bbqkopen.nl bieden wij houtskool aan van verschillende hoogstaande barbecuemerken. Denk hierbij aan Weber en The Bastard. Onze zakken houtskool liggen in de schappen in onze showroom in GroenRijk Tilburg. Hier staan onze specialisten ook voor jou klaar om vragen te beantwoorden of om je van advies te voorzien.