•  
Gebruik code BF25 en ontvang 7,5% korting op het gehele assortiment! - Klik hier!
Bekijk ook onze Super Black Friday deals! - Klik hier!
Bij elke bestelling ontvang je een gratis Black Friday Gift - Klik hier!

Sinterklaasrecepten van de BBQ: hartig, zoet en feestelijk

Sinterklaasrecepten van de BBQ: hartig, zoet en feestelijk

Sinterklaasrecepten van de BBQ: hartig, zoet en feestelijk

Als Sinterklaas weer in het land is, draait het meestal om chocolade, pepernoten en schuimpjes. Maar wie graag buiten kookt, weet dat je ook in deze tijd van het jaar prima de BBQ kunt aansteken. De geur van houtrook, een warm vuurtje en iets lekkers op het rooster maken de koude avonden juist extra gezellig. Daarom hebben we drie gerechten die perfect passen bij de feestdagen: een hartige gehaktletter, een speculaas-peer cake en gevulde speculaas. Allemaal te maken op de BBQ, maar ook geschikt voor in de oven als het weer even niet meewerkt.

 

Sinterklaas Gehaktletter

De klassieke banketletter is voor veel mensen onmisbaar tijdens pakjesavond, maar deze hartige variant is net zo lekker. Een bladerdeegletter gevuld met kruidig gehakt, afgebakken op de pizzasteen. Het is simpel, feestelijk en ruikt fantastisch tijdens het bakken.

Voor zes personen heb je een rol vers bladerdeeg, vierhonderd gram rundergehakt, twee teentjes knoflook, een grote ui, twee eieren, een hand paneermeel, Italiaanse kruiden, ketchup, chilipoeder, paprikapoeder, zwarte peper, zout en sesamzaad nodig.

Meng het gehakt met één ei, de kruiden, ketchup, paneermeel, knoflook en ui. Rol het bladerdeeg uit en leg het gehaktmengsel in het midden. Vouw de randen dicht en rol het geheel op tot een lange worst. Leg deze met de naad naar beneden en vorm voorzichtig een letter S. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaad.

Bak de gehaktletter indirect bij ongeveer tweehonderd graden in twintig tot vijfentwintig minuten goudbruin. Laat hem kort rusten en serveer hem in stukken. Lekker als snack tijdens pakjesavond of als hartig voorgerecht bij een winterse maaltijd.

 

Ondersteboven Speculaas-Peer Cake

Speculaas en stoofpeertjes horen bij december. In dit dessert komen die twee samen in een kruidige cake die je ondersteboven bakt in een skillet. De stoofpeertjes karameliseren op de bodem en vormen na het omdraaien een zachte, zoete laag.

Voor de stoofperen gebruik je rode wijn, bruine suiker, een stukje sinaasappelschil en kaneel. Kook de peren tot ze net gaar zijn, zodat ze stevig blijven.

Vet de skillet goed in met boter en maak eerst de karamellaag door suiker te laten smelten met boter. Zodra de saus bubbelt, leg je de peertjes erin. Giet het cakebeslag erover. Dat maak je van eieren, zelfrijzend bakmeel, gemalen pepernoten, speculaaskruiden, melk, olie, suiker en een snuf zout.

Bak de cake indirect op ongeveer 160 graden tot hij goudbruin en gaar is. Laat hem even afkoelen en keer hem daarna om op een bord. De glanzende karamel met peren vormt de bovenkant. Serveer met een beetje slagroom of een bol vanille-ijs. Het is een stevig dessert met de geur van speculaas en de smaak van de feestdagen.

 

Gevulde Speculaas van de BBQ

Geen Sinterklaasavond zonder gevulde speculaas. Deze versie maak je in kleine porties, ideaal om te delen. Door ze in een muffinvorm te bakken, krijg je eenpersoonsgebakjes met een krokante buitenkant en zachte amandelvulling.

Meng bloem, donkere basterdsuiker, boter, speculaaskruiden en een snuf zout tot een soepel deeg. Is het te droog, voeg dan een beetje melk toe. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen kleine porties amandelspijs. Rol het deeg uit en bekleed de bodem en zijkanten van de muffinvormpjes. Leg er een laagje spijs in en sluit af met nog een plak deeg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk eventueel een amandel in het midden.

Bak de gevulde speculaasjes indirect op 160 graden tot ze mooi bruin zijn. Laat ze afkoelen zodat het deeg stevig wordt. Warm smaken ze het lekkerst, met een kop koffie of warme chocolademelk erbij.

 

Sinterklaascadeaus voor BBQ-liefhebbers

Sinterklaas is natuurlijk hét moment om iets leuks te vragen of te geven aan iemand die graag buiten kookt. Kleine accessoires zijn altijd goed. Denk aan een stevige tang, een kernthermometer of een gietijzeren pan voor stoofpotjes. Ook rookhout of een set kruidenrub kan een leuk cadeau zijn.

Voor wie al wat langer barbecuet, zijn grotere cadeaus zoals een pizzasteen, een gietijzeren rooster of een goed mes een mooie keuze. En als je iemand echt wilt verrassen, kies dan een BBQ-cursus of workshop.

Zo maak je van Sinterklaas een feest dat niet alleen draait om chocolade en marsepein, maar ook om de geur van houtvuur en het plezier van samen koken.

Check alle accessoires op onze website en maak jouw Sinterklaasavond compleet.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Winterbarbecue: zo maak je er een warm succes van

De meeste mensen denken bij barbecueën aan lange zomeravonden, maar echte grillliefhebbers weten beter: in de winter is het minstens zo gezellig. De frisse lucht, het knisperende vuur en een warme glühwein in je hand zorgen voor een unieke sfeer. Met een beetje voorbereiding wordt jouw winterbarbecue een traditie waar je elk jaar naar uitkijkt.

In deze blog lees je waarom barbecueën in de winter zo bijzonder is, welke barbecue het meest geschikt is en hoe je ervoor zorgt dat alles soepel verloopt, ook bij kou of sneeuw.

Lees meer...
Gas-BBQ in de herfst: snel, warm en gezellig

De herfst is echt een mooi seizoen. De lucht is fris, de bladeren worden rood, geel en oranje en de avonden zijn gezellig. Dat betekent niet dat je je BBQ meteen moet opbergen. Juist nu is een gas-BBQ superhandig. Je steekt hem snel aan, je regelt de temperatuur precies zoals je wilt en hij geeft veel minder rook. Zo kun je lekker buiten koken, zonder gedoe, en je gerechten perfect garen.

Lees meer...
Griezelig genieten: Halloween op de BBQ

Halloween draait om een beetje spanning, een beetje humor en natuurlijk lekker eten. Als de  kinderen op jacht gaan naar snoep, kun jij de BBQ aansteken en iets lekkers op tafel toveren. Want eerlijk: wat is er leuker dan eten dat er een beetje eng uitziet, maar ook nog eens superlekker smaakt?

Of je nu een gasbarbecue, houtskool of kamado gebruikt: met een beetje creativiteit maak je van jouw grill de ster van Halloween. Wij delen twee makkelijke, spannende gerechten die je in een handomdraai maakt en waarmee je sowieso de show steelt bij je gasten.

Lees meer...