•  

Nieuwe demo dagen bekend voor 2024! - Meer info
Showroom 7 dagen per week geopend - Bekijk openingstijden

Hoe maak je een gasbarbecue schoon?

Hoe maak je een gasbarbecue schoon?

Schoonmaken van de barbecue: Top onderhoudstips voor een brandschone gasbarbecue

Wat heb ik nodig om een gasbarbecue schoon te maken? 

Allereerst, de voorbereiding. Omdat een gasbarbecue een specialistisch kooktoestel is, is het het beste om een aantal dingen tot je beschikking te hebben voor speciale klussen:

  • Handschoenen: Aangezien barbecues soms vet worden is het een goed idee om rubber handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken.
  • Schoonmaakborstels: Een echte basisbehoefte voor het schoonmaken van barbecues, deze borstels hebben altijd stalen borstelharen en zijn in verschillende maten beschikbaar.
  • Schraper: Een plastic schraper voor de barbecue is ideaal voor het losmaken van achtergebleven vetten in de ketel.
  • Spons: Een tweezijdige spons met een anti-kras schuurzijde is een toevoeging waarmee hardnekkige vlekken kunnen worden aangepakt.
  • Reinigers/sprays: Er zijn verschillende speciale reinigers beschikbaar voor verschillende doelen, zoals voor grillroosters, email en roestvrij staal.
  • Microvezeldoek: Een zachte doek om de buitenkant van jouw barbecue af te nemen of op te poetsen – ideaal voor zowel roestvrij stalen als geëmailleerde modellen.
  • Lekbakjes: Gebruik deze bakjes preventief: geplaatst onderin de barbecue vangen ze het vet op en maken schoonmaken eenvoudiger.


HOE MAAK JE EEN GASBARBECUE SCHOON

De binnenkant van jouw gasbarbecue schoonmaken:

1. Begin het schoonmaken van je gasbarbecue met het loskoppelen van de gasfles, volg hiervoor jouw gebruikershandleiding voor aanwijzingen voor het specifieke model.
2. Vervolgens borstel je de roosters om daarmee voedselresten te verwijderen en spray dan roosterreiniger erop welke je 30 seconden laat inweken. Hierna kun je de roosters met de schuurzijde van de spons boenen, spoel af met water en zet de roosters apart om ze op te laten drogen.
3. Spray de roosterreiniger in de ketel en op de flavoriser bars en laat dit 30 seconden inweken. Schraap vet en resten met de plastic schraper weg. Zet de flavoriser bars apart en maak ze met een spons schoon.
4. Veeg de ketel, de druibakhouder en bodemplaat schoon: gebruik een schoonmaakborstel indien nodig. Pas op dat er geen water op de branderbuizen terecht komt.
5. Zorg ervoor dat de barbecue goed droog is voor je de onderdelen weer monteert en behandel de roosters met een anti-aanbakspray.

De buitenkant van jouw gasbarbecue schoonmaken:

1. Spray de juiste cleaner (email of roestvrij staal) op alle geëmailleerde of stalen onderdelen.
2. Neem de spray af met een microvezeldoek. Let op: wanneer je een roestvrijstalen oppervlak schoonmaakt, veeg dan in de richting van de groeven om krassen te voorkomen.
3. Spoel de frames/panelen af met een lauw sopje en een spons.
4. Droog ze goed af met een microvezeldoek.
5. Gebruik een borstel voor de spinbescherming om de luchttoevoer van de branders schoon te maken.
 

Hoe vaak moet ik een gasbarbecue schoonmaken?

Het schoonmaken van de barbecue zorgt niet alleen voor veiliger en plezieriger barbecueën, zo is hij ook altijd klaar voor gebruik én ziet er mooier uit. Misschien is wel het allerbelangrijkste dat regelmatig onderhoud en schoonmaken ervoor zorgt dat jouw gerechten een ware smaakexplosie zullen geven doordat ze perfect dichtschroeien op jouw brandschone roosters. Met de bovengenoemde manier van schoonmaken, adviseren we de binnenkant van de barbecue vier keer per jaar te doen en de buitenkant twaalf keer per jaar.

Samenvatting

Met een Weber barbecue kun je jaarrond genieten van regelmatig barbecueën voor snelle avondmaaltijden als ook voor urenlang barbecueën. Al onze gasbarbecues zijn gebouwd voor een lange levensduur en vragen slechts snel en eenvoudig reinigen – kijk maar:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portobello pizza's

Wil je heerlijke pizza's bereiden op de barbecue, maar wil je hier eens een gezonde twist aan geven? Maak dan overheerlijke portbello pizza's. Lees snel verder!

Lees meer...
Pesto aioli

Het is natuurlijk fijn om veel variantie op tafel te kunnen zetten wanneer je gaat barbecueën. Daarom kunnen sauzen die je gerechten nóg wat extra smaak geven zeker niet ontbreken. Lees snel verder voor een overheerlijk recept voor pesto aioli!

Lees meer...
Cheeseburger maken

Ben je dol op cheeseburgers en wil je deze zelf bereiden op de barbecue? Dan hebben we goed nieuws voor je! We hebben namelijk een fantastisch recept opgezocht waarmee je eenvoudig heerlijke burgers op tafel zet. Lees snel verder!

Lees meer...