•  

Nieuwe demo dagen bekend voor 2024! - Meer info
Showroom 7 dagen per week geopend - Bekijk openingstijden

Je barbecue op de juiste manier reinigen

Je herkent het vast wel: je hebt net een heerlijk avondje barbecueën achter de rug, en je zit even na te genieten met een lekker drankje in de tuin. Dan schiet het je ineens te binnen: “ik moet de barbecue nog schoonmaken!”… een vervelend klusje! Het is toch belangrijk om dit wel te doen, want door de barbecue na ieder gebruik te reinigen, houdt je deze in topconditie. Daarom hebben we diverse tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder!

Wacht niet te lang met het schoonmaken

Je kunt de barbecue het beste zo snel mogelijk na gebruik reinigen. Je kunt natuurlijk eerst even een drankje doen voordat je aan de klus begint, maar het is belangrijk om niet te wachten tot de volgende dag om jouw barbecue schoon te maken. Wanneer je dit wel doet, zul je merken dat het vet en de etensresten erg hard zijn geworden, waardoor ze zitten vastgekoekt aan het barbecuerooster en de binnenkant van de barbecue.

Naast de schoonmaakbeurten na gebruik, is het ook belangrijk om de barbecue minstens twee keer per jaar goed te reinigen. Als je de barbecue na ieder gebruik goed onderhoud, kun je bij de periodieke onderhoudsbeurt best een sopje en een sponsje gebruiken.

Laat etenswaar niet aanbranden

Allereerst is het belangrijk om etenswaren niet aan te laten branden, waardoor deze niet aangekoekt raken. Hoe je dit kunt voorkomen? Smeer het rooster in met olijf- of zonnebloemolie. Is het vlees of een ander etenswaar toch aangebrand? Dan vind je in ons assortiment een ruim aanbod aan schoonmaakproducten voor de barbecue.

Hoe reinig je het barbecuerooster?

Het belangrijkste om schoon te maken is het barbecuerooster. Vet en etensresten kun je namelijk eenvoudig van het rooster afvegen wanneer deze nog warm is. Je kunt het ergste vuil dan vaak al eraf spoelen met heet water. Krijg je niet alle etensresten in één keer weg? Dan kun je ook een staalspons gebruiken. En vraag je je af waarom je het rooster niet gewoon in de vaatwasser kan zetten? Dit omdat de vaatwasser niet hetzelfde effect geeft als met de hand afwassen.

Roestvrijstalen rooster reinigen

Dit soort rooster is zeer eenvoudig te reinigen: met een beetje water en een goede spons. Je kunt het rooster ook even laten weken in warm water om aangekoekte etensresten te kunnen verwijderen.

Emaille rooster reinigen

Ook dit materiaal is zeer eenvoudig te reinigen met water en zeep. Het is wel belangrijk dat je geen schurende middelen gebruikt (zoals een schuurspons, schuurmiddel of een staalborstel). Hierdoor kun je het rooster namelijk flink beschadigen. Lukt het niet om het rooster goed schoon te krijgen? Laat deze dan twaalf uur weken in een sopje om het goed schoon te maken.

Gietijzeren rooster reinigen

Een gietijzeren rooster kun je het beste reinigen met heet water en een borstel. Het is belangrijk om geen zeep te gebruiken! Aangekoekt vuil kun je het beste verwijderen met grof zeezout en een doekje. Na ieder gebruik kun je het rooster het beste insmeren met een beetje olie.

Kamado’s reinigen

Het is belangrijk om jouw kamado af en toe schoon te branden. Dit hoef je niet na ieder gebruik te doen, maar wanneer je de barbecue regelmatig gebruikt is het wel aan te raden om dit ongeveer vier keer per jaar te doen.

Maar hoe werkt het schoonbranden? Verwarm als eerste de barbecue tot 250 °C en laat deze ongeveer dertig minuten aan staan. Laat hem echter niet veel langer dan dertig minuten aan staan, anders kun je het keramiek beschadigen.

Gasbarbecues reinigen

Het schoonmaken van een gasbarbecue is zeer eenvoudig. Het is hierbij wel belangrijk dat de gasfles dichtgedraaid en afgekoppeld is. Haal het rooster uit de barbecue en maak deze goed schoon met een borstel en een sopje. Je kunt hiervoor het beste een staalspons of een staalborstel gebruiken. Wanneer de roosters schoon zijn, kun je de branders reinigen. Deze maak je eigenlijk hetzelfde schoon als het rooster: met zeep en water.

Het is echter wel belangrijk om wat voorzichtiger te werk te gaan bij het reinigen van de roosters. Je haalt het vuil op de branders weg met een doekje. Je kunt hierbij het beste niet schrobben. De gaatjes in de branders kun je reinigen met een dun borsteltje of een tandenstoker.

Elektrische barbecues reinigen

Naast de gasbarbecue is de elektrische barbecue ook zeer eenvoudig om schoon te maken. Het is hierbij wel belangrijk om te stekker uit het stopcontact te halen wanneer je deze gaat reinigen én dat elektronische onderdelen niet in aanraking komen met water. Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om de barbecue ongeveer vijftien tot twintig minuten op de hoogste stand te laten staan. De etensresten zullen hierdoor makkelijker verwijderd kunnen worden met een borstel.

Houtskool barbecues reinigen

Dan hebben we nog de houtskoolbarbecue. Het reinigen van dit type barbecue vergt iets meer tijd. Begin hierbij altijd met de deksel en gebruik hiervoor een sopje en een schuursponsje. Aan de binnenkant zit vuil namelijk vaak wat meer vastgekoekt, vandaar dat je het beste hiermee kunt beginnen. Je kunt hiervoor het beste een stevige schoonmaakborstel gebruiken. Daarnaast kun je het rooster schoonmaken met gebruik van een staalborstel of een sopje. Daarna verwijder je de kolen. Gebruik een sopje en een staalborstel of -spons om de barbecue goed schoon te maken.

Gebruik de tips tijdens de volgende schoonmaakbeurt

Door deze tips toe te passen tijdens de volgende keer dat je jouw barbecue gaat reinigen, zul je merken dat de schoonmaak al een stuk flexibeler zal verlopen. Je vindt in ons assortiment alle benodigdheden om jouw barbecue – ongeacht welke soort – op de juiste manier schoon te maken. Daarnaast is het ook belangrijk om een passende hoes te gebruiken, waardoor je de levensduur van jouw barbecue verlangd.

 

Populaire producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portobello pizza's

Wil je heerlijke pizza's bereiden op de barbecue, maar wil je hier eens een gezonde twist aan geven? Maak dan overheerlijke portbello pizza's. Lees snel verder!

Lees meer...
Pesto aioli

Het is natuurlijk fijn om veel variantie op tafel te kunnen zetten wanneer je gaat barbecueën. Daarom kunnen sauzen die je gerechten nóg wat extra smaak geven zeker niet ontbreken. Lees snel verder voor een overheerlijk recept voor pesto aioli!

Lees meer...
Cheeseburger maken

Ben je dol op cheeseburgers en wil je deze zelf bereiden op de barbecue? Dan hebben we goed nieuws voor je! We hebben namelijk een fantastisch recept opgezocht waarmee je eenvoudig heerlijke burgers op tafel zet. Lees snel verder!

Lees meer...