•  
Hulp nodig? - Doe de keuzehulp
Showroom 7 dagen per week geopend - Bekijk openingstijden

Buikspek van de BBQ met ananassaus

3 minuten lezen

Deel dit artikel op: ­­

  • Bijgerecht 
  • Lactosevrij 
  • Niveau: Makkelijk
  • Gang: Bijgerecht 
  • Hoeveelheid: 8 personen
  • Tijd: 40 min. bereiden/ 6 uur wachten 
  • Ingrediënten
    • 1kg Vakslager buikspek zonder zwoerd (diepvries)
    • 2 el grof zeezout
    • 2 el vijfkruidenpoeder
    • 100 g lichtbruine basterdsuiker
    • 2 el ketjap manis
    • 400 g ananassen
    • 3 sjalotten
    • 1 biologische citroen
    • 1 tl chilivlokken
    • 15 g verse koriander
    Benodigdheden
    • Barbecue
    • Vleesthermometer

Bereidingswijze

  1. Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Zorg ervoor dat je niet dieper dan het vet insnijdt. Meng de helft van het zeezout met de five spice-kruiden, 1 el suiker en ketjap en masseer daarmee het vlees rondom in. Bestrooi de bovenkant met de rest van het zout. Laat het buikspek 3 uur onafgedekt marineren in de koelkast.
  2. Schil ondertussen de ananas en snijd in kwarten, zo kun je makkelijk de harde kern eruit snijden. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken, snijd de plakken in dunne repen en snijd de repen weer in kleine stukjes. Ga er nog een paar keer met het mes overheen om de ananas fijn te snijden. Snipper de sjalotten. Doe de ananas en sjalot in een steelpan.
  3. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Voeg rasp en sap toe aan de ananas. Voeg de rest van de suiker en de chilivlokken toe en verhit de ananas op laag vuur. Roer regelmatig. Laat de ananas 25 min. pruttelen.
  4. Haal de ananas van het vuur en breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat afkoelen terwijl je verder gaat met het vlees.
  5. Zet de barbecue aan. Bereid de barbecue voor op indirecte hitte, op 110-120 C. Leg het buikspek met de vetkant naar boven op het koele gedeelte van de barbecue. Steek de vleesthermometer in het vlees. Sluit de deksel en gaar het vlees in ca. 3 ½ uur tot het een kerntemperatuur heeft van tussen de 85 C en 90 C.
  6. Haal het buikspek van de barbecue en laat, afgedekt met aluminiumfolie, 10 min. rusten. Stook ondertussen de barbecue hoog op.
  7. Snijd het buikspek in repen van 3 cm dik. Grill het vlees op de gesneden kanten 3 min. tot er duidelijke grillstrepen ontstaan.
  8. Snijd de koriander fijn en meng met de ananassaus. Serveer bij het buikspek.

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1199976/buikspek-van-de-bbq-met-ananassaus

Populaire producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gas-BBQ in de herfst: snel, warm en gezellig

De herfst is echt een mooi seizoen. De lucht is fris, de bladeren worden rood, geel en oranje en de avonden zijn gezellig. Dat betekent niet dat je je BBQ meteen moet opbergen. Juist nu is een gas-BBQ superhandig. Je steekt hem snel aan, je regelt de temperatuur precies zoals je wilt en hij geeft veel minder rook. Zo kun je lekker buiten koken, zonder gedoe, en je gerechten perfect garen.

Lees meer...
Griezelig genieten: Halloween op de BBQ

Halloween draait om een beetje spanning, een beetje humor en natuurlijk lekker eten. Als de  kinderen op jacht gaan naar snoep, kun jij de BBQ aansteken en iets lekkers op tafel toveren. Want eerlijk: wat is er leuker dan eten dat er een beetje eng uitziet, maar ook nog eens superlekker smaakt?

Of je nu een gasbarbecue, houtskool of kamado gebruikt: met een beetje creativiteit maak je van jouw grill de ster van Halloween. Wij delen twee makkelijke, spannende gerechten die je in een handomdraai maakt en waarmee je sowieso de show steelt bij je gasten.

Lees meer...
Waarom je BBQ onderhouden zo belangrijk is

Een barbecue koop je niet voor één zomer. Het is een investering waar je jarenlang plezier van wilt hebben. Vet, roest en etensresten die achterblijven kunnen je barbecue flink aantasten als je er niks aan doet. Even schoonmaken en beschermen kost misschien wat tijd, maar volgend jaar steek je hem zo weer aan zonder problemen.

Lees meer...